tiistai 8. lokakuuta 2013

Arkista aherrusta ja kenties lisää keikkaa.

Arkeeni on tullut iso muutos. Olen päivätyössä. Työaika on 9-16 enkä voi vastata työaikana puhelimeeni, taukoja lukuunottamatta. Paras hetki työaikana tavoittaa on klo 12.00-12.30 välisenä aikana. Olen tuolloin ruokatunnilla, vastaan jos vain ehdin. Viestit tavoittaa parhaiten, soittelen kyllä takaisin. Kaikki tuottamiseen liittyvän työn teen siten työajan jälkeen sekä viikonloppuisin.

Olen neuvotellut monologin viemisestä Lappiin.  Uskon että voin julkistaa pian uusia esityksiä keikkakalenterissa. Tästä lisää tuonnenpana.

Ensi viikonlopun keikka Yli-Olhavan MMS talolla jännittää hieman normaalia enemmän. Onhan kyseessä tavallaan kotikylä! Toivon että näkisin esityksen jälkeen, monia lapsuuden aikaisia ystäviä ja kylänmiehiä.

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Savotta monologin arvostelu Pohjolan Sanomissa

Tänään oli Pohjolan Sanomissa Uuttu Kallen kirjoittama arvostelu Savotta monologista. Arvostan Uutun mielipidetta todella korkealle.

Linkki arvosteluun

maanantai 16. syyskuuta 2013

Ensimmäiset ennakkovaraukset alkoivat jo! Joko olet varmistanut paikkasi?

Tervolan Nuorisoseuran esityksen ennakkomyynti starttasi tänään liikeelle ryitinällä. Voit varata lipun ennakkoon hintaan 10€/lippu. Ovelta hinta on 12€! Tiedustele myös ryhmä alennusta. Sotiemme veteraaneille liput myös ovelta 10€. Varaukset parahiten sähköpostitse, koska olen aloittanut nyt "porvarillisessa ammatissa, työaika on 9.00-16.00 Tuona aikan en voi vastata puhelimeen. Maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina olen tavoitettavissa vasta ilta myöhään puhelimitse. Ja Huomaa!!! HOX HOX!! Ei tekstiviestejä!! Mieluiten sähköpostitse yhteyden otot. Huomenna aamusta on vuorossa Radio Perämeren haastattelu, se tulee ulos keksiviikkona. Tarkempaa aikaa en vielä osaa kertoa.

Ja se varauksien sähköpostiosoite on: jarimertala.info@gmail.com

lauantai 14. syyskuuta 2013

Ylläksen kantaesitys

Kantaesitys Kellokkaassa meni loistavasti. Palaute oli pelkästään positiivista. Yleisöä olisi sopinut enemmänkin, mutta he jotka olivat paikalle saapuneet, poistuivat paikalta tyytyväisenä. Nyt odottelen jo kovasti Tervolan nuorisoseuran esitystä. Kävin tutustumassa paikkaan ennalta viime viikolla ja pidin todella näkemästäni.
Hox! Kuuntelepas tiistaina radioperämeren taajuutta, saatat kuulla tutun äänen. :D

perjantai 6. syyskuuta 2013

Yleisökenraali on tänään perjantaina.

Eilen torstaina viimeistelimme vielä lavasteita yhdessä Jenina Törmäsen kanssa. Hän kuvasi myös tämän päivän työskentelyä, joten kuvareportaasiakin on luvassa jossain vaiheessa. Harjoituksista ensimmäinen veto oli ihan kamala! Ja toinen sitten ehkäpä paras veto koskaan. Illalla yskä valvotti, etten saanut nukuttua, siksi tässä vielä koneella. Nyt nukkumaan, aherrusta jatketaa aamusta, jatkuen pitkälle iltaan.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Harkkoja ja mainoskuvaus

Olemme nyt käyneet läpi koko käsikirjoituksen liikkeiden kera. Tänään ja eilen oli vuorossa plarin neljä viimeistä sivua. Tuntuu hyvältä! Mitä enemmän tuota tekee ja mitä syvemmälle pääsee, sen paremmalta tuntuu. Hyvä tästä tulee.
Sain toissailtana tekstarin castingtomistosta. Olin tullut valittua mainokseen pelkän valokuvan perusteella! Vihdoinkin on rumat miehet muotia!! Menen Pornaisiin kuvauksiin tiistai aamuksi. ( Aikataulu voi vielä elää) Palkkio nyt ei päätä huimaa, mutta jostain se on aloitettava..
Vaikkakin nykymeno on saanut minutkin aika kyyniseksi ja välillä tuntuu ettei ihmisiin voi enää luottaa, kohtasin hiljattain kaverin, joka osoitti että toivoa ei ole menetetty ihan täysin!

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Harjoitustila ongelmaan löytyi ratkaisu!!! Vihdoinkin!!!

Pääsimme tänään ohjaajan kanssa ensi kertaa harjoittelemaan muualle kuin ohjaajan keittiöön. Ei siinä, hyvin se on keittiökin palvellut tähän saakka, mutta nyt kun alamme ottaa liikkeen mukaan harjoitteluun, ei kenenkään keittiön tilat riitä.

En nyt muista kaupunginosaa missä olemme, mutta se on kuitenkin skeittihalli, jossa harjoittelemme. Tilaa on riittävästi, periaatteessa siellä vois keittää kahvitkin, mutta taidamme tuoda termarissa omat. Tänään kävimme ensin tekstiä läpi ja olin ihan tyytyväinen.

Kahdeksan sivua kymmenestä meni jo kohtuullisen hyvin. No, ohjaajan pienellä avittamisella. Kyllä se siitä, kun nyt pääsemme vihdoin harjoittelemaan liikeen kera. Ensi kerraksi pitää ottaa mukaan reppu ja muut tykötarpeet.

Hyvä tästä tulee. Huominen vähän jänskättää. Miksi, siitä kerron tuonnempana.

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Aherrusta


Tänään aloitin urakan josta en arvellutkaan selviäväni päivässä. Löysin taannoin sivuston, jonne oli keskitetysti  kerätty kaikki suomen seurantalot yhteystietoineen. Tai näin lienee ollut alkuperäinen ajatus. Ajatus on ollut loistava, valitettavasti lopputulos on jäänyt torsoksi.
Lähellekään 
kaikkia yhteystietoja ei löytynyt. Ja pahoin pelkään että osa tiedoista on vanhentuneita. Aika pitkälle minä kuitenkin tänään pääsin. Aloitin aamulla kymmenen maissa ja hetki sitten lopetin. Välillä pidin taukoa ja luin käsikirjoitusta. Kellon ympärys tuli kuitenkin taas aherrettua.
Minusta vanha seurantalo on mitä mainioin esityspaikka monologilleni.  Jos kaikki "hengissä" olevat talot kiertäisi, ei siinä taitaisi vuosi riittää?
Ai niin, se sivusto oli :
http://seurantalot.fi/kaikki
Edelleen on voimassa lupaukseni siitä että jos vihjaat minulle paikan jossa tuon monologin voisi esittää ja vihjeesi johtaa esityssopimukseen, saat vihjepalkkiona vapaaliput itsellesi sekä yhdelle ystävällesi/puolisollesi. Kiertämään lähden siis syyskuun kahdeksannen päivän jälkeen.

torstai 23. toukokuuta 2013

Pari hakemusta postiin.


Nyt lähden viemään pari hakemusta postiin.
Ajattelin lähestyä vanhaan malliin paperisella versiolla.
Jotenkin itsestä tuntui, että voisi toimia paljon paremmin.
Sähköposti kun tahtoo jäädä joko kokonaan lukematta, tai jonnekkin roskapostikansioon.
Nyt kaikki peukut pystyyn että kerrankin natsais! Haen siis sponsoreita ..

Paperihommia

Hei taas,

Tämä päivä on mennyt ihan täysin paperihommissa.
Koska tämä monologi on minun näyttötyöni tapahtumatuottajan ammattitutkinnossa, joudun tuottamaan monenlaista A4 prujua. Tänään oli vuorossa turvallisuussuunnitelma poliisiviranomaiselle. Sen liitteeksi piti laatia "toimintaohjeita vaaratilanteessa ja onnettomuuksissa." Löyisin netin syövereistä asiakirjan josta otin hieman mallia. Muutamia muutoksia siihen joutui tekemään, jotta se vastaisi Luontokeskus Kellokkaan olosuhteisiin ja tapahtumaamme. Nyt se alkaa olla viime silausta vaille valmis.
Nyt taidan ottaa palrin esille ja lukea hetken aikaa vuorosanoja.

perjantai 17. toukokuuta 2013

Tapasin aidon, oikean "savottajätkän" ja hevosmiehen.

Eero Ranta 2013





Eero Ranta on lähtenyt savotalle neljätoista vuotiaana. Hän viihtyy metsätöissä edelleen, tapaamisemmekin sovittiin iltapäivälle, koska Eero on aamupäivät metsätöissä. On se vain melkoinen tervaskanto!
Ajellessani kohti Tervolaa, katsoin huolissani kelloa. Olin auttamattomasti myöhässä! Ja minä kun olen itse pauhannut täsmällisyyden tärkeydestä. Navigaattori ilmoitti minun olevan perillä, mutta kohdalla ei näkynyt yhtään taloa. Ajoin vähän matkaa eteenpäin, ja löysin pari taloa joissa ei liikettä näkynyt. Toisessa oli lapio oven pönkänä, niin kuin ennen vanhaan oli tapana kun talo oli tyhjänä. Vaikutti sille, että se lapio oli ollut siinä jonkin aikaa. Hetken mietin vaihtoehtoja ja päätin soittaa Eerolle.
Selvisi että navigaattori oli ajattanut minut kilometritolkulla liian pitkälle. Ajelin takaisin päin ja lopulta näin Eeron odottelemassa jo minua tien varressa. Vastaan otto oli todella lämmin. Lähdin vierailulle roolivaatteissa, jotta voin ammattimieheltä ja aikalaiselta tarkistaa onko asu oikeanlainen, sain  molemmilta Eerolta sekä hänen vaimoltansa Annikilta varauksettoman hyväksynnän. 

Eero muisteli savotta-aikoja ja asutustilallisen elämää. Eero on kirjoittanut kokemuksistaan kaksi kirjaakin. "Savotat ja hevoset vaihtu" sekä "Pyytömiehet ja muita". Näitä kirjoja on käytetty lähteenä monologin käsikirjoitusta kirjoittaessa. Kahvittelimme ja jutustelimme ja yhtäkkiä huomasin että kello on jo pian puoli viisi! Aika kului ihan huomaamatta. Päätin että myöhemmin kesällä minun on käytävä uudelleen vierailulla, jos vain talonväelle sopii, ja sopihan se. Oli todella antoisa jutella aidon, oikean "savottajätkän" ja hevosmiehen kanssa. Moni asia kirkastui keskustellessamme. Vaikka minulla itsellänikin on   kokemusta metsätöistä, en ole kokenut hevosten aikaa, enkä niitä suuria savotoita, joita sotien jälkeen suomessa oli. 
Eeron kertomuksista mieleeni jäi hyvän ja mieluisen hevosen ikävä kohtalo. Oli tökännyt piikki ajouralla hevosen jalkaan pahasti ja se oli tulehtunut niin pahoin, ettei enää ollut tehtävissä mitään, hevonen oli lopetettava. Se oli suuri onnettomuus.
Eero oli aina tykännyt ajaa virkeällä hevosella. Tuon onnettomuuden jälkeen hänellä oli sattunut olemaan kaksi samanlaista, virkeää hevosta. Siinä oli vain sellainen ongelma, ettei moiselle tahtonut saada savotalle ohjastajaa. Oli pakko myydä toinen ja hankkia tilalle hieman lauhkeampi hevonen.
Savotta-aika kun loppui aikanaan jatkui hevosharrastus ravihevosten parissa. En nyt muista montaako hevosta Eero oli parhaimmillaan ohjastanut samoissa raveissa mutta useampaa kuitenkin. Ja kun ei enää ollut kuin yksi hevonen joka sekin meni sitten kaupaksi, jäi hevoset Eeron elämästä lopullisesti.
Edelleen, kun hän kertoilee savotta-ajasta ja hevosista, hänen silmissään näkee että se ei liene tuulesta temmattua kun Eero itsekin totesi  " Hyvään hevoseen sitä oikein rakastuu, joskus tuntuu että paremmin ku vaimoon". Tuo lausahdus löytyy myös savotta monologin käsikirjoituksesta. 

Juttelimme myös ajasta jolloin suomeen perustettiin asutustiloja. Olenhan itsekin asutustilan kasvatti. Perheemme on suomen nuorimman asutusalueen ensimmäiset asukkaat. Elettiin vuotta -68
Omalta osaltani savotta monologi on kunnianosoitus sitä sukupolvea kohtaan joka kärsi sodan kauhut, nosti suomen jaloilleen raakalla työllä, rakensi ja raivasi tyhjästä elämän edellytykset synkkään korpeen, valittamatta.
Eeron luota ajelin sitten Tornioon tapaamaan Mirjam Kälkäjää. Ja jälleen aikaa vierähti rupatellessa huomaamatta melkein kahdeksaan saakka. Minulla on ollut niin antoisa ja mukava iltapäivä, että harvoin on tällaista ollut. Pitää nyt sulatella päivän antia hetken aikaa.

maanantai 13. toukokuuta 2013

Pähkäilyä ja hiomista.

Viime päivät ovat olleet työntäyteisiä, hyvä niin. Olen hionut esiintymissopimusta, jonka laadin pohjaksi muutama päivä sitten, sekä paria hakemusta. Käytän koko prujun vielä ystäväni arvioitavana. Hänellä on pitkä kokemus keikkamuusikkona, sekä ohjelmapalveluyrittäjänä. On parempi hioa, kun vielä on aikaa ja on aivan loistavaa, että ystävistä löytyy ammattitaitoa moneen lähtöön.
Sen olen tässä pannut merkille että kovin vaikeaa on siirtyä tuottajasta näyttelijäksi. Ja yhtä vaikeaa on "löysätä" vapaalle, vaan kyllä asiat pyörii mielessä koko ajan, myös näin viikonloppuna. Edessä on vielä kovasti töitä! 

maanantai 6. toukokuuta 2013

TÄSTÄ SE LÄHTEE..

Hei, ja Tervetuloa sivuilleni. Täällä on mahdollista seurata Savotta monologin valmistumista. Kerron tätä kautta kuulumisia, mitä nyt matkan varrella eteen tulee. Toivottavasti viihdyt seurassani, niin täällä, kuin aikanaan esityksessä.